Van Gogh en Rembrandt Amsterdam | Things to do in Amsterdam (2024)

Van Gogh en Rembrandt

De Van Gogh en Rembrandt tentoonstelling is een ongeëvenaarde beleving waarbij je verplettert raakt door een fantastische 360 graden lichtshow! De beelden worden geprojecteerd op de binnenmuren van de Noorderkerk. Tijdens de lichtshow kom je te weten wat Van Gogh en Rembrandt nou eigenlijk met elkaar gemeen hebben. Het verhaal is gebaseerd op de brieven die Vincent van Gogh aan zijn broer Theo schreef in de 19e eeuw. In de brieven komt naar voren hoe de kunstwerken van Rembrandt hem inspireerde en dat hij Rembrandt ook zag als zijn grote leermeester.Met de stem van Vincent van Gogh op de achtergrond waan je even helemaal terug in de tijd.

Van Gogh en Rembrandt Amsterdam | Things to do in Amsterdam (1)
Van Gogh en Rembrandt in Amsterdam

Tijdens de tentoonstelling Van Gogh en Rembrandt in Amsterdam beleef je kunst wel op een hele unieke manier. De immersive show, ook wel 360 graden licht en geluid show, prikkelt gegarandeerd al je zintuigen. Door middel van de vele zitplaatsen in de kerk kun je op een relaxte manier de gehele show over je heen laten komen en verwonderen over de prachtige beelden die aan je voorbij komen.

Van Gogh & Rembrandt Noorderkerk

Om de Van Gogh meets Rembrandt tentoonstelling zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen is er gekozen voor een authentieke locatie in het hart van de bekende buurt ‘de Jordaan’. De Noorderkerk is een rijksmonument en tevens een plek waar beide kunstenaars zijn geweest. Het idee dat de grootste kunstenaars uit de Nederlandse geschiedenis hier in de 17e en 19e eeuw iedere zondag aanwezig waren is natuurlijk fenomenaal. De eeuwenoude bouwstijl in combinatie met de lichtshow laat de tentoonstelling nog meer tot zijn recht komen.

Van Gogh en Rembrandt Amsterdam | Things to do in Amsterdam (2)

Onze ervaring over Van Gogh en Rembrandt

Ben je geïnteresseerd in de Nederlandse geschiedenis, culturele sector of opzoek naar een tentoonstelling met een verhaal? Dan raden we je de Van Gogh en Rembrandt Experience in de Noorderkerk aan! Je kunt de tentoonstelling bijna iedere dag op verschillende tijdstippen bijwonen.

Zelf bezochten we de Van Gogh en Rembrandt tentoonstelling op een dinsdagmiddag om 15:00 uur in de maand mei. De ingang van de Noorderkerk, waar de experience plaatsvindt, is duidelijk aangegeven met verschillende vlaggen en borden. Na het scannen van ons kaartje konden we nog even gebruik maken van de sanitaire voorzieningen.
Vervolgens werden we begeleidt naar binnen en kun je er zelf voor kiezen of je plaats wilt nemen op één van de zitzakken of stoeltjes. Aangezien het rustig was toen we de tentoonstelling bezochten was er de mogelijkheid om dit af te wisselen. Beide zitplekken zijn fijn en laten je genoeg zien van de gehele show.

We vonden het interessant en leuk om meer te weten te komen hoe Vincent van Gogh precies geïnspireerd raakte. Dit wordt tijdens de show, door middel van de brieven die hij schreef aan zijn broer Theo duidelijk. Eén van zijn grootste inspiratiebronnen was de bekende kunstenaar Rembrandt van Rijn. Zo vertelt hij onder andere dat hij voor inspiratie veel op pad ging om de hoofden van mensen, zoals zeemanskoppen en dansende mensen te bestuderen zodat hij dit kon gebruiken in zijn eigen werk. Ook als je niet bekend bent met de kunstwerken van beide kunstenaars zie je tijdens de show heel duidelijk de verschillende stijlen waardoor je ze makkelijk kunt onderscheiden.

Wat we bijzonder vonden is dat de stijl (postimpressionisme) die je terug ziet in alle kunstwerken van Vincent van Gogh door de 360 graden lichtshow heel goed tot zijn recht komt. De verschillende kleuren en structuren komen door de lichtshow zo tot leven dat we vinden dat het nog meer indruk heeft.

Je kunt de tentoonstelling zowel in het Nederlands als in het Engels bezoeken. Hoewel de Noorderkerk een mooie locatie is die de beelden nog meer tot zijn recht laat komen raden we je aan om de show bij te wonen in je eigen taal. Vanwege de akoestiek is het soms lastig om goed te horen wat er vertelt wordt en kunnen we ons voorstellen dat dit in je eigen taal gemakkelijker is om te verstaan.

De Van Gogh en Rembrandt experience duurde in totaal zo’n 40 minuten en dit vonden we precies goed. Net als de prijs-kwaliteit verhouding. Er zijn op de locatie van de show geen consumpties te koop, echter bevinden zich direct tegenover de Noorderkerk meerdere restaurants waar je naderhand nog even kunt napraten onder het genot van een drankje.

Van Gogh en Rembrandt Amsterdam | Things to do in Amsterdam (3)

Ingang Van Gogh en Rembrandt Experience is duidelijk aangegeven.

Van Gogh en Rembrandt Amsterdam | Things to do in Amsterdam (4)

Tijdens de tentoonstelling kun je zelf kiezen of je op een stoel wilt zitten of lekker wilt ‘chillen’ in één van de zitzakken op de grond.

Van Gogh en Rembrandt Amsterdam | Things to do in Amsterdam (5)

Tijdens de Van Gogh en Rembrandt tentoonstelling mogen er foto’s gemaakt worden zonder flits.

Van Gogh en Rembrandt Amsterdam | Things to do in Amsterdam (6)

De indrukwekkende bewegende beelden tijdens de experience.

Van Gogh en Rembrandt Amsterdam | Things to do in Amsterdam (7)

Vincent van Gogh afgebeeld op de binnenmuren van de Noorderkerk middels de 360 graden lichtshow.

Van Gogh en Rembrandt Amsterdam | Things to do in Amsterdam (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 5979

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.