Sponsors gezocht voor schaaktafel op schoolplein Kandinsky & Monnikskap (2024)

Sponsors gezocht voor schaaktafel op schoolplein Kandinsky & Monnikskap (1)

  • Dit artikel melden

Stijn Verbruggen Sponsors gezocht voor schaaktafel op schoolplein Kandinsky & Monnikskap (2)

Stijn Verbruggen

Coördinator Public Affairs bij Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland

Gepubliceerd op 7 jun. 2024

+ Volgen

NIJMEGEN - Brugklasleerlingen van het Kandinsky College moesten voor het vak Nederlands een brief schrijven. Niet zomaar een brief, maar een echte brief in een zinvolle context. En dus werd er nagedacht over iets dat de leerlingen zelf graag voor elkaar zouden willen krijgen. Allerlei ideeën werden aangedragen, maar al gauw lag de focus op de leerlingen van de Monnikskap (leerlingen met lichamelijke beperking of chronisch ziek), die van hun voormalige school (het Dominicuscollege) verhuizen naar de nieuwsbouwvleugel van het Kandinsky. “Zij moeten zich wel welkom voelen!”

De plannen vlogen door het lokaal. Van een keuken om samen te koken -“Ik heb even gegoogeld, mevrouw, en ze hebben zo’n aanrecht dat hoog en laag kan als je in een rolstoel zit!”- tot een aangepaste glijbaan voor rolstoelen. Na wat speurwerk en brieven met de voorstellen aan de directeur, en een door de leerlingen zelf gevoerd telefoongesprek met de vertegenwoordiger van schoolkeukens bleken er toch wat meer haken en ogen aan het plaatsen van een keuken te zitten. Dat werd een beetje duur. Maar één prachtidee bleef overeind: “Zo’n buitenschaaktafel, die heb je ook met een rolstoelstukje!” Als je als school net een grote verbouwing achter de rug hebt, is een bijdrage zeer welkom. Het plan werd geopperd om ‘de burgemeester’ aan te schrijven. Iedereen was het erover eens: “Dit is toch voor integratie, dat vindt de burgemeester vast belangrijk!”

Woordenschat

De website van de Gemeente Nijmegen werd erbij gepakt, wethouders en hun taken besproken en de woordenschat fiks uitgebreid; ‘inclusie’, ‘accommodatie’, ‘adaptatie’, ‘cultureel erfgoed’ en ‘portefeuille’... “Een portefeuille is toch een portemonnee?” Uiteindelijk werd besloten dat de wethouders aangeschreven moesten worden. “Dat moet dan zeker wel netjes hè?” “Ja, met ‘geachte’ en ‘vriendelijke groet’. De leerlingen togen aan het werk. Hun inspanningen, met handgeschreven keurige brieven als resultaat, hadden effect!

Gelijke kansen

Op donderdag 6 juni kwam wethouder Grete Visser op het Kandinsky College om een financiële bijdrage uit te reiken voor aangepaste materialen om de leerlingen van de Monnikskap te verwelkomen op het Kandinsky College. De wethouder vertelde aan de trotse aanwezige leerlingen dat haar bezoek voortkwam uit de door hen geschreven stapel brieven. In het gesprek met de aanwezige leerlingen van het Kandinsky College en de Monnikskap, mochten de leerlingen vertellen waarom ze de brieven hebben gestuurd. Ze legden duidelijk uit dat het belangrijk is, en heel normaal zou moeten zijn, dat iedereen dezelfde kansen krijgt. Mark Daalderop, conrector, benadrukte dat “de school staat voor een gelijke kans op onderwijs, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt". De directie heeft laten weten het initiatief van de leerlingen te steunen. De leerlingen van de Monnikskap verheugen zich al op het samen schaken. Er werd zelfs geopperd, een schaaktoernooi te organiseren!

Wethouder met cheque

Wethouder Visser lichtte toe dat ze blij werd van de vraag van de leerlingen, om samen te spelen. “Dit idee draagt bij aan gelijkwaardig onderwijs, en dat is een heel belangrijk thema voor de gemeente. Daarom ondersteunen we dit plan graag met een bedrag van € 500,- .” Met veel plezier werd de cheque in ontvangst genomen. Daarna is er samen gekeken naar een geschikte plek voor de schaaktafel, zodat deze bij aanvang van het nieuwe schooljaar in gebruik kan worden genomen. “Door onze brieven, hè mevrouw? Da’s toch wel vet!”

Om de schaaktafel daadwerkelijk te kunnen realiseren is nog meer geld nodig (een schaaktafel kost circa 2500 euro). Geïnteresseerde donateurs of sponsors kunnen contact opnemen met het Kandinsky College. Dat kan eventueel ook via mij.

Sponsors gezocht voor schaaktafel op schoolplein Kandinsky & Monnikskap (3)
Interessant
Commentaar

4

Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen

Meer artikelen van deze auteur

Geen vorige content meer

  • Gehandicaptenzorg: wat er níet in de budgettaire bijlage staat... 23 mei 2024
  • Hoofdlijnenakkoord over jeugdzorg: wat staat er nu echt? 16 mei 2024
  • Terugblikken op 11 jaar bij Jeugdzorg Nederland: the end 7 mrt. 2024
  • Nieuwe baan per 1-4-2024 22 jan. 2024
  • Wat gebeurde er met de 43 miljoen euro extra voor jeugdbescherming in 2023? 28 nov. 2023
  • Wijzer dan de partijwijzer 16 nov. 2023
  • Jeugdzorg in de CPB-doorrekeningen 8 nov. 2023
  • De (concept-) verkiezingsprogramma's: steun voor Hervormingsagenda Jeugd en verzet tegen bezuinigingen 17 okt. 2023
  • Minder bezuinigen op jeugdzorg? 19 apr. 2023
  • #Staatsontvoeringen als trending topic 1 apr. 2022

Geen volgende content meer

Alles weergeven

Aanmelden

Blijf op de hoogte van uw professionele wereld

Aanmelden

Door op Doorgaan te klikken om deel te nemen of u aan te melden, gaat u akkoord met de gebruikersovereenkomst, het privacybeleid en het cookiebeleid van LinkedIn.

Nog geen lid van LinkedIn? Word nu lid

Sponsors gezocht voor schaaktafel op schoolplein Kandinsky & Monnikskap (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 6373

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.